• Ik begrijp eigenlijk niet hoe je aan het begin van het seizoen 50 personen kunt hebben voor twee elftallen en vanmiddag met moeite een heel elftal op de been kunt brengen. Dat begrijp ik echt niet. Je geeft je toch op voor een teamsport? Hoe lullig is het voor je teamgenoten die op je rekenen. Er wordt zo snel afgeschreven tegenwoordig. Ik kan me nog herinneren dat als er vroeger bij ons thuis iemand jarig was op maandag, woensdag of zaterdag, we gewoon pech hadden, pa was er niet, want die was gewoon bij V.V.J. hoor. Jarig of niet. Dat was gewoon zo, geen discussie over mogelijk. Nu hoor ik soms wel eens dat er afgeschreven wordt omdat iemand op zijn eigen kind moet passen. Nu vind ik “op je eigen kind passen” al raar, want je past niet op je eigen kind, je zorgt er gewoon voor. Maar goed, het zal wel modern zijn. Feit blijft dat we vanmiddag zonder Boy, Quincy spelen en Jacky, Worm en Lesley zijn geschorst. Achraf is afgelopen woensdag vader geworden van een mooie zoon, dus is er ook niet. Jeffrey, Michel, Berry en Dylan zijn er wel, zij moeten er vanmiddag voor zorgen dat VIOD puntloos weer naar Tienhoven vertrekt. Normaal gesproken mag dat geen probleem zijn, zij staan op plaats 11 (van 13) en de uitwedstrijd hebben wij met 2-6 gewonnen. Maar zoals vorige week gezegd, we zijn hopeloos uit vorm en lijken niet meer te kunnen scoren. Maar misschien is vanmiddag wel een kantelpunt. De 2e helft van vorige week geeft in ieder geval wel vertrouwen, als we maar hard blijven werken, met en voor elkaar, dan komt het vast wel goed.

Het weer werkt niet echt mee vanmiddag, tenminste voor ons als supporters niet, best wel frisjes. De temperatuur komt niet boven de 13 of 14 graden uit, geen zon. Om te voetballen is het heerlijk, niet te koud en niet te warm. Maar ik sta langs de lijn en zeker tegen het eind van de wedstrijd begint het best koud te worden. In de 10e minuut wordt er een lange bal op Dylan gegeven op links, Dylan heeft een goeie voorzet in huis op Roy, die op zijn beurt de bal achter de VIOD-keeper kopt en de 1-0 op het scorebord zet. Alhoewel, niet letterlijk. Nico, die altijd het display van het scorebord in beheer heeft, is een weekje op vakantie en zijn vervanger, Jan, is het nog niet helemaal gewend. Dat is na een telefoontje opgelost (Jan, er is gescoord hoor, moet je niet iets indrukken?) en na een minuutje of 3 is ook op het scorebord het doelpunt zichtbaar. Ondanks onze “fantasie”-opstelling (dat klinkt lulliger dan bedoeld), zijn wij minstens gelijkwaardig aan VIOD, zo niet de bovenliggende partij. Dat ligt trouwens niet aan hun grensrechter, die alles afvlagt wat voorbij komt. Denkt hij dat hij op Schiphol staat? Of moet de nieuwe haring worden binnen gehaald? Niet dat hij er veel mee (heeft) bereikt, anders stond VIOD niet zo laag op de ranglijst. In de 18e minuut een voorzet  van Lionel op rechts, maar nu kopt Roy net voorlangs. In de 24e minuut, de scheidsrechter staat in de middencirkel en de bal is in het strafschopgebied, maar toch ziet de scheidsrechter dat VIOD een penalty moet krijgen. Ik heb echt niet gezien waarom, er leek me echt helemaal niets aan de hand, maar ik ben echt blij dat er iemand aan de leiding staat met zulke scherpe ogen, dat hij dat van zo’n afstand kan zien. Maar goed, hij geeft een penalty en normaal gesproken is dat een doelpunt. Zo ook nu, Damiano is kansloos en de gelijkmaker staat nu snel op het scorebord. In de 36e minuut wordt het nog erger, VIOD komt op 1-2 nadat wij voorin de bal verkeerd terug speelden en VIOD met een paar tikjes zomaar weer een cadeautje konden uitpakken. Het lijkt een repeterend verhaal te worden, wij geven cadeautjes weg, verzuimen zelf onze kansen te benutten en verliezen zo onze punten. In de 39e minuut zien wij allemaal een handsbal van Marc, behalve de scheidsrechter (terwijl hij toch zo “scherp” was met het penalty-moment) en deze laat dan ook gewoon doorspelen. Maar goed ook, want de bal komt voor de voeten van Michel en hij aarzelt geen moment, haal uit en nu is de VIOD-keeper (zie eigenlijk geen keeper is, maar invalt, zo begrijp ik van zijn oma) kansloos en staat er weer een gelijke stand op het bord; 2-2). Op slag van rust gaat Lionel alleen op de keeper af, wordt door de laatste VIOD-verdediger bij zijn arm gepakt. Er staan geen verdedigers meer, dus lijkt me dat Lionel een doorgebroken speler is. En als je een doorgebroken speler ten val brengt, lijkt me dat een rode kaart. Maar dat is voor de scheidsrechter een brug te ver, of hij durft niet en er wordt volstaan met een gele kaart.

De 2e helft is al een kwartiertje onderweg, als wij de 3-2 lijken te maken, maar er schijnt een overtreding gemaakt te zijn. Tot de 82e minuut is het éénrichtingsverkeer naar het doel van VIOD. We krijgen aardig wat kansen op de 3-2 en VIOD komt er niet aan te pas. Maar óf we staan net niet op de goede plek, óf de keeper staat net in de weg, óf we zijn gewoon net niet helemaal scherp. In de 82e minuut valt ie dan eindelijk; de 3-2. Een kopbal van Roy, met een boogje over de keeper heen in de bovenhoek. En nu vasthouden. Die verdiende 3 punten moeten thuis blijven nu en dat zou ook verdiend zijn. Naast me hoor ik zeggen: ik heb vanmiddag weer een team aan het werk gezien. Er werd voor en met elkaar gestreden voor de punten en het resultaat is er naar. We kunnen het nog! Vlak voor tijd krijgt Roy nog een “publiekswissel” als dank voor zijn 2 doelpunten en het maar blijven strijden (tenminste dat denk ik). We weten weer wat winnen is en moeten daar volgende week het juiste vervolg aan geven als we op bezoek gaan bij Faja Lobi, die met 4 punten stijf onderaan staan. Dat moeten toch ook weer drie zekere punten zijn. Tot dan!

Damiano Horssius

Berry Weijers – Michel Brouwer – Marc van Rees – Jeffrey Baars