• Vanmiddag de derby tegen EDO. Na de domper van het gelijkspel vorige week, zie ik hier best tegenop. EDO staat 3e met 9 punten meer dan wij, maar hebben vorige week verloren. Misschien treffen we ze wel op een voor ons precies goed moment. Het blijven toch aparte wedstrijden. Het was nog niet gelijk een zekerheidje dat de wedstrijd wel door zou gaan. Om 12.00 uur werd er geherkeurd (of hergekeurd of hoe zeg je dat eigenlijk, er werd in ieder geval opnieuw bekeken of er op het hoofdveld gevoetbald kon worden) en toen bleek dat het veld prima was. De scheidsrechter heeft ook nog gekeken toen hij aankwam en vond ook dat het veld heel goed bespeelbaar was. Dus maak ik me op voor anderhalf uur kou en wind (gelukkig is het wel droog) en hoop ik op een leuke wedstrijd met een positief eindresultaat voor ons.

De wedstrijd begint met een minuut stilte voor één van onze leden van verdienste. Dirk Heemskerk is afgelopen zondag op 80-jarige leeftijd overleden. Dirk heeft in een ver verleden jaren in het eerste elftal gespeeld, was assistent-trainer van Frans den Daas en was jarenlang, samen met Joop vd Brug een trouw supporter. Helaas hebben we Dirk de laatste jaren niet meer op ons complex gezien, maar we wensen zijn nabestaanden veel sterkte voor nu en in de toekomst.

Het winderige en koude weer houdt veel mensen binnen, de echte diehards wagen zich langs de lijn. Ik twijfel soms ook wel eens om lekker binnen bij de verwarming achter het glas te gaan kijken, maar ik heb dan toch altijd het idee dat ik de helft mis. Je hoort dan niet wat de spelers zeggen en zeker in mijn geval, is het ook wel eens handig om te horen wat er langs de lijn wordt gezegd. Vandaag was het achteraf ook zeker een pluspunt dat ik buiten stond, want anders had Berry weer een doelpunt niet op zijn naam gekregen. Dat is me als eens gebeurd. Want al in de 10e minuut maakt Berry de 1-0. Achraf had in de 6e minuut de 1-0 al op zijn schoen, toen de keeper van EDO liep te blunderen, maar zijn bal eindigt op de paal. Vlak na de 1-0 is de bal in ons strafschopgebied en na een scrimmage ligt Jimmy opeens geblesseerd op het veld, maar kan weer verder. Jimmy is vanmiddag de vervanger van Jordy in het doel, die zich wegens ziekte afgemeld heeft. Dit is de enige wijziging in de basis ten opzichte van de laatste wegen. Gelukkig viel de blessure die Quincy vorige week al heel vroeg deed uitvallen, heel erg mee, want hij is er vanaf het begin gewoon bij. Wat mij betreft is Quincy een verdediger die we echt niet kunnen missen, zoveel is me vorige week wel opgevallen nadat hij uitviel. Bij EDO loopt er een middenvelder (nr. 8) en dat is de look-a-like van Jezus, tenminste zo probeert hij er uit te zien. Jezus was volgens mij (dat begrijp ik tenminste als ik met Pasen naar The Passion kijk) een mens- en vredelievend persoon en deze speler raakt nogal wat ledenmaten van onze spelers onderweg. In de 30e minuut is het even een heel spannend moment als EDO tot 2x toe de lat raakt en daar toch ook weer twee slachtoffers maakt. Quincy en Michel blijven geblesseerd liggen, maar kunnen gelukkig beide het spel weer hervatten. De wind is vanmiddag van grote invloed op het spel, heb ik het idee. De eerste helft hebben wij de wind tegen en dat maakt dat de bal moeilijk naar voren komt. In tegenstelling dus tot EDO, die de bal met enige regelmaat blind naar voren trapt in de hoop dat er iemand tegen aan loopt. In de 34e minuut is dat ook het geval, met het gevolg dat de 1-1 achter Jimmy ligt. Gelukkig hebben we gelijk een antwoord. In de 36e minuut staat er al weer 2-1 op het scorebord. Boy mag een vrije trap nemen aan de rechterkant van het veld, iemand (ik heb in de hectiek niet gezien wie) stapt over de bal een en deze verdwijnt bij de 2e paal in het doel. Hier wordt wekelijks op getraind, begrijp ik na de wedstrijd van Arie, maar ik kan toch ook niet anders dan concluderen dat de keeper van EDO ook hier weer niet helemaal vrijuit gaat. Als vijf minuten later Achraf de stand op 3-1 brengt, kan ik wat meer ontspannen gaan staan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet goed begrijp hoe EDO zoveel punten bij elkaar heeft weten te voetballen, als ik ze de eerste helft heb gezien. Misschien komt het door de wind, misschien komt het omdat een derby toch wat aparte sentimenten oproept, maar het is vooral lange halen, gauw thuis. De laatste paar minuten van de rust, proberen wij natuurlijk die 3-1 voorsprong te houden. De scheidsrechter trekt hier ook keurig een paar minuten voor bij, maar je kunt zien dat EDO dit seizoen waarschijnlijk niet gewend is om met 3-1 achter te staan, want men klaagt wat af bij de scheids........

De tweede helft lijkt als een formaliteit te kunnen worden afgedaan. In de 71e minuut is er pas het eerste noemenswaardig feit en dat is nota bene nog de wissel van Joran voor Mitchell. Het eerste balcontact van Joran lijkt doeltreffend te kunnen worden, als hij na een vrije trap zijn kop maar tegen de bal had kunnen krijgen. Dat lukt maar net niet. Een kwartier voor tijd, ik heb net gezegd (had ik het maar niet gedaan) dat de wedstrijd zo'n beetje als een nachtkaars uit lijkt te gaan of EDO schiet weer tegen de lat. Tien minuten later kan "het grote billenknijpen" beginnen, want EDO maakt er 3-2 van. Onze grensrechter (invaller Dimitri) vlagt voor buitenspel, maar de scheids heeft waarschijnlijk zelf geconstateerd dat het geen buitenspel was, want neemt niet de moeite om even bij Dimitri te gaan informeren waarom deze vlagt. In de 86e minuut heeft nr. 8 van EDO eindelijk waar hij de hele wedstrijd al op uit is, een gele kaart voor zijn tegenstander. Jordy is de klos als hij inderdaad een overtreding maakt, maar zo vreselijk hard schreeuwen alsof je vermoord wordt is dan toch ook weer niet nodig. En dat blijkt ook, als hij na het tonen van de gele kaart door de scheids aan Jordy, als een duveltje uit een doosje opstaat en weg sprint. Daar was dus duidelijk geen sprake van een blessure en wel van iemand een gele kaart aannaaien......... Maar gelukkig heeft dit alles geen invloed meer op de uitslag. Wij spelen professioneel de wedstrijd uit, als was het wel spannend, mede door het feit dat de scheids ruim 6 minuten extra tijd bijtelt. Als de, overigens goed fluitende scheidsrechter, uiteindelijk voor het laatst zijn fluit naar de mond brengt, zijn onze jongens dan ook vreselijk blij met de drie punten en niet alleen de spelers, ook langs de lijn zijn we allemaal blij en supertrots. Dat de spelers van EDO boos en teleurgesteld zijn en gelijk naar hun eigen hoek van de Manitobadreef verdwijnen, pech voor ze, wij zijn lekker egoïstisch en hebben een uitermate lekker weekend hierdoor. Het viel me op dat alleen de spelers gelijk weggingen, want de trainer en zijn staf vonden het wel super gezellig bij ons na afloop..............

Volgende week de laatste wedstrijd vóór de winterstop, dan gaan we naar Odijk! Tot dan!!